ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Απάντηση του βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. Φάμελλου Σωκράτη στο ερωτηματολόγιο.

Το  ερωτηματολόγιο προς τα κόμματα, τέθηκε απευθείας και σε ενεργεία βουλευτές μέσω της πλατφόρμας VouliWatch. Ακολουθεί η απάντηση του βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. Φάμελλου Σωκράτη. Στο τέλος υπάρχει και το σχετικό link:

“Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τάσσεται σταθερά υπέρ αυτής της αρχής και της αποτροπής οποιασδήποτε προσπάθειας άμεσης ή έμμεσης (μέσω ΣΔΙΤ) ιδιωτικοποίησης των υποδομών που διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.

Με γνώμονα την αρχή αυτή, ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – 2019 αντιτάχθηκε στη μνημονιακή υποχρέωση της ίδρυσης Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και απέτρεψε την υλοποίησή της, έθεσε τις αρχές για μια δίκαιη τιμολογιακή πολιτική, που θα διασφάλιζε την πρόσβαση στους πιο ευάλωτους, και έδωσε στην αυτοδιοίκηση τα κατάλληλα εργαλεία (χρηματοδοτήσεις άνω του 1 δισ. και εργαλεία σχεδιασμού) για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Λυμάτων και την ολοκλήρωση υποδομών επεξεργασίας λυμάτων και αποχέτευσης σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων, με συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, της ΕΔΕΥΑ, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Επίσης επέμεινε κατά τη διαδικασία αναθεώρησης της Οδηγίας για το Πόσιμο Νερό (νέα Οδηγία 2020/2184) για τη θεσμική θωράκιση του δικαιώματος πρόσβασης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δυστυχώς η πολιτική αυτή ανατράπηκε επί Νέας Δημοκρατίας, η οποία προχώρησε στην αντιμεταρρύθμιση της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης νερού, μέσω της πρόσφατης νομοθέτησης του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ΑΕ, ενώ προωθεί αντίστοιχο σχέδιο για τις ΔΕΥΑ με ταχύτατο ρυθμό.

Ως πρόσχημα, χρησιμοποιούνται είτε οι ανεπάρκειες του δημοσίου τομέα, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει να καταρρέει, είτε τα μεγάλα χρέη που δημιουργήθηκαν στις ΔΕΥΑ και στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Επί ενάμιση χρόνο επίσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέφευγε να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο: το έπραξε μόνο μετά από αποφάσεις του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ και αφού είχε προηγηθεί και προσπάθεια παραχώρησης του υδροδοτικού συστήματος της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ, η οποία επίσης ακυρώθηκε.

Ο τομέας της διαχείρισης υδατικών πόρων χρειάζεται μεγάλες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, ενόψει και της κλιματικής κρίσης, τόσο σε ότι αφορά τα μεγάλα υδατικά έργα, όσο και σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις εξοικονόμησης νερού και βελτίωσης δικτύων.

Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόσχημα έμμεσης ιδιωτικοποίησης: αντίθετα, η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ήδη στη διάθεσή της για να προχωρήσει προς την κατεύθυνση μιας σύγχρονης και αποκεντρωμένης υδατικής πολιτικής.

Η εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων αλλά και η περαιτέρω κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών, όπως η ενέργεια και το νερό, αποτελούν διακύβευμα και των ευρωεκλογών, και στον τομέα αυτό πρόκειται να επιμείνουμε μέσω των εκπροσώπων μας και στο Ευρωκοινοβούλιο, για την ανατροπή των συσχετισμών των συντηρητικών δυνάμεων, που επιθυμούν να έχουν περιθώριο κέρδους σε όλες τις επενδύσεις που σχετίζονται με αναφαίρετα δικαιώματα των πολιτών και την αξιοπρεπή τους διαβίωση, αλλά και για επαρκείς χρηματοδοτήσεις προκειμένου να διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας και η πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες νερού. ”

Link εδώ

Σχετικά άρθρα