ΟΧΙ ΤΗΣ ΡΑΑΕΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ
ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ, ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ-ΑΡΔΕΥΣΗΣ
ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΑΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΚΡΙΒΟ
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΥΔΑΤΩΝ
Το κίνημα για το νερό, χάρις την πολύπλευρη, πολύχρονη ενωτική δράση εργαζόμενων και κοινωνίας πέτυχε να αποτρέψει το σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης του νερού Αθήνας – Θεσσαλονίκης με πέντε εμβληματικές αποφάσεις του ΣτΕ που ξεκαθαρίζουν ότι «..το νερό είναι ζωτικό δημόσιο αγαθό και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας. Ο κύκλος του νερού από τις πηγές έως τις βρύσες αποτελεί ενιαίο λειτουργικό σύστημα και δε μπορεί να τεμαχιστεί……».
Τώρα είμαστε μπροστά σε νέες μεγάλες μάχες για να υπερασπίσουμε το νερό μας από τα ιδιωτικά συμφέροντα, με κύριες αιχμές :
Την ακύρωση – κατάργηση του ν_5037/2023 για την σύσταση της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων), ο οποίος παραβιάζει τις αποφάσεις τις αποφάσεις του ΣτΕ εντάσσοντας το νερό σε καθεστώς ανταγωνισμού και πλήρους εμπορευματοποίησης, όπως έγινε με το ηλ. ρεύμα .
Την αποτροπή της κατάργησης – συγχώνευσης των ΔΕΥΑ με σχέδιο νόμου που προβλέπεται να συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης σε 13 μεγάλους Περιφερειακούς φορείς που θα αρπάξουν από τους Δήμους της Περιφέρειας κάθε έλεγχο του νερού αναθέτοντας λειτουργίες στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω ΣΔΙΤ.
Οι συνέπειες αυτών των μεθοδεύσεων θα είναι τραγικές :
- Υπάρχουν κίνδυνοι για την ποιότητα του νερού και την υγεία μας, όπως συνέβη σε χώρες όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε .
- Θα εκτιναχθούν τα τιμολόγια για να αποσβεστούν τα κέρδη των ιδιωτών όπως ακριβώς έγινε και με το ρεύμα. Οι ιδιώτες θα μπορούν να εκβιάζουν το πολιτικό σύστημα για όλο και μεγαλύτερες παραχωρήσεις.
- Τα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν θα μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν στους ακριβούς λογαρισμούς, δεν θα μπορούν να προστατευτούν από την τοπική αυτοδιοίκηση, διότι οι εκκρεμείς λογαριασμοί νερού θα βεβαιώνονται μέσω της ΑΑΔΕ απευθείας στο ΑΦΜ των καταναλωτών.
- Η επιτάχυνση της εξάντλησης των υδάτινων πόρων, διότι μέρος τους θα αξιοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.
- Καταστροφές στα οικοσυστήματα, διότι όλος ο πλούτος πανίδας, χλωρίδας που αναπτύσσεται γύρω από τα ρέοντα νερά ενδέχεται να γίνει βορά σε ιδιώτες που θέλουν να κατασκευάσουν παντού υδροηλεκτρικά έργα .
- Η πλημμελής συντήρηση/ διαχείριση υποδομών και δικτύων, καθώς αυξάνονται τα κενά σε προσωπικό.
- Η πλήρης απόσπαση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης από τις τοπικές κοινωνίας η κατάργηση κάθε λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου.
- Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υποδομών ύδρευσης – αποχέτευσης που είναι δημοτική περιουσία.
- Η απόλυση εργαζομένων στις ΔΕΥΑ η/και η χειροτέρευση των όρων εργασίας τους.
Οι μεθοδεύσεις αυτές είναι σε πλήρη αντίθεση με τον στόχο 6β του ΟΗΕ για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη» που αναφέρεται στη «Στήριξη και ενδυνάμωση της συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων στη βελτίωση της διαχείρισης του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής».
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σημερινές ΔΕΥΑ είναι πολλά, οφείλονται κυρίως στην εφαρμογή των μνημονίων και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, όμως αυτά δεν αντιμετωπίζονται με την καταστροφή τους, αλλά την ενδυνάμωση του ρόλου τους τους. Διεκδικούμε :
- Όχι σε νομοθετικές ρυθμίσεις που, όπως αποφάνθηκε και το ΣτΕ, καταπατούν το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το πόσιμο νερό ως φυσικό πόρο.
- Συνταγματική κατοχύρωση του υδρολογικού κύκλου του νερού με την ενσωμάτωση άρθρου που θα ορίζει ξεκάθαρα ότι το νερό ως φυσικός πόρος και η διαχείριση του, όπως η συλλογή, η αποθήκευση, η επεξεργασία, τα δίκτυα και οι υποδομές διανομής, αποχέτευσης έως το φυσικό αποδέκτη των επεξεργασμένων λυμάτων, θα βρίσκονται αποκλειστικά υπό δημόσιο και συλλογικό έλεγχο και θα απαγορευθεί οποιοδήποτε απόπειρα, έμμεσης ή άμεσης ιδιωτικοποίησης κάθε μέρους του υδρολογικού κύκλου του.
- Να καταργηθεί ο ν. 5037/2023 ένταξης του νερού στην ΡΑΑΕΥ που καταπατά τις αποφάσεις του ΣτΕ και αποτελεί εργαλείο εμπορευματοποίησης και αύξησης της τιμής του νερού.
- Η ύδρευση με καθαρό πόσιμο νερό είναι η πρώτης προτεραιότητας χρήση έναντι των υπολοίπων χρήσεων, όπως π.χ. παραγωγή ενέργειας.
- Καμία καταστρατήγηση του κατοχυρωμένου Συνταγματικού Όρου για την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των Δήμων. Καμία εκχώρηση δημοτικής περιουσίας και πόρων της.
- Θέσπιση δίκαιης τιμολογιακής πολιτικής που να βασίζεται σε κοινωνικά κριτήρια προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε υδατικού συστήματος.
- Ενίσχυση και όχι διάλυση των ΔΕΥΑ. Διατήρηση των θέσεων εργασίας και αξιοπρεπών εργασιακών σχέσεων, κάλυψη των κενών που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό του τομέα.
- Καμία βίαιη συγχώνευση φορέων. Ουσιαστικός, ανοικτός δημόσιος διάλογος για την διαχείριση του νερού και των φυσικών πόρων, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα αλλά και οι τοπικές κοινωνίες.