ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Παρέμβαση στο συνέδριο της ΟΛΜΕ εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας διαχείρισης του νερού

Ο Χρήστος Ρουμπάνης έκανε χαιρετισμό – παρέμβαση στο συνέδριο της ΟΛΜΕ εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας διαχείρισης του νερού Παιδεία υγεία ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό!

“Συναγωνίστριες και συναγωνιστές εκπαιδευτικοί
Σας μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς της πρωτοβουλίας για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού μαζί με τις ολόθερμες ευχές μας για την επιτυχία του συνεδρίου σας προς όφελος των μαθητών σας, των γονιών τους, των εργαζόμενων εκπαιδευτικών και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.
Το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει την παιδεία ως κοινωνικό δικαίωμα. Κατοχυρώνει, δηλαδή, το δικαίωμα της δημόσιας και δωρεάν πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των πολιτών χωρίς καμία διάκριση φύλου , φυλής, θρησκείας, οικονομικής δυνατότητας ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης. Το ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι: Τηρείται σεικανοποιητικό βαθμό η επιταγή του Συντάγματος;
Οι δικοί σας αγώνες είναι η καλύτερη απάντηση. Χωρίς αυτούς τους αγώνες η αλλοίωση του περιεχομένου του κοινωνικού αυτού δικαιώματος θα ήταν πολύ μεγαλύτερη Και τούτο γιατί πέρα από οποιαδήποτε νομική κατοχύρωση ενός δικαιώματος, η ζωή μας έχει διδάξει ότι μόνο με επίμονους ενωτικούς και αδιάκοπους αγώνες μπορούμε να διατηρήσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα και να διευρύνουμε το περιεχόμενό τους.
Από τη δική μας πλευρά, την πλευρά της πρωτοβουλίας για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της πρόσβασης σε όλους και όλες του κοινού αγαθού του νερού ο αγώνας μας έχει τον ίδιο χαρακτήρα με τον δικό σας αγώνα. Είμαστε παρόντες στις επάλξεις όλων των αγώνων για να διασφαλίσουμε ότι το κοινό αγαθό που λέγεται νερό δεν θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Πετύχαμε με τον κοινό αγώνα εργαζομένων και κοινωνίας να ανατρέψουμε 5 αποφάσεις που οδηγούσαν στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Κατορθώσαμε να επιστραφεί στο δημόσιο το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ.
Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι το νερό δεν θα γίνει ποτέ σαν το ρεύμα ακριβό, έτσι που οι φτωχοί και αδύναμοι να το στερούνται. Για να καταργηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας Υδάτων, να μην συγχωνευτούν βίαια και να ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα, να μην παραδοθεί το αγροτικό νερό στους ιδιώτες όπως σχεδιάζουν ήδη στη Θεσσαλία μέσα από τον ΟΔΥΘ. Να μην  παραδοθούν οι πολύτιμοι υδάτινοι πόροι της χώρας μας στα αρπακτικά της ενέργειας (π.χ. με τα μικρά υδροηλεκτρικά που ξεφυτρώνουν χωρίς κανένα σχεδιασμό στην Παύλιανη και τα Τζουμέρκα)
Είμαστε εδώ για να θυμήσουμε και να ενημερώσουμε με αδιάσειστα στοιχεία την ελληνική κοινωνία, ότι όπου και όποτε ιδιωτικοποιήθηκε το κοινωνικό αυτό αγαθό οι τιμές εκτοξεύτηκαν και η ποιότητα του νερού που έφτανε στους καταναλωτές έπεσε δραματικά.
Είμαστε εδώ τέλος για να καταθέσουμε σε εσάς την πεποίθησή μας ότι ο δικός σας αγώνας για το κοινωνικό δικαίωμα στην παιδείας συνδέεται άρρηκτα με τον δικό μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού και κερδοσκοπίας πάνω σ αυτό.
Για τους λόγους αυτούς σας καταθέτουμε την πρότασή μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας Γιατί οι αγώνες όταν είναι μαζικοί και ενωτικοί είναι και αποτελεσματικοί.
Η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, η Β΄ και η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας έχουν στηρίξει τον αγώνα μας μαζί με την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, άλλα συνδικαλιστικά και καλλιτεχνικά σωματεία, συλλογικότητες, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικούς φορείς από όλη την Ελλάδα , αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα.
Φιλοδοξούμε η πρωτοβουλία μας να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.Ειδικότερα από τον χώρο της εκπαίδευσης, όπου, και στο πλαίσιο της  περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σχετικών προγραμμάτων, μπορεί να πάρει συγκεκριμένο χαρακτήρα δημιουργίας στους μαθητές κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης.
Φιλοδοξούμε όλοι μαζί να φράξουμε το δρόμο της εμπορευματοποίησης και της κερδοσκοπίας τόσο πάνω στα κοινωνικά δικαιώματα της παιδείας και της υγείας, όσο και στα άλλα κοινάαγαθά. Στο ρεύμα, το νερό, το περιβάλλον και το κλίμα που η αλλαγή του λόγω της κερδοσκοπίας απειλεί τον πλανήτη.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε ως ΟΛΜΕ, αλλά και ως τοπικές ΕΛΜΕ κι όσο το δυνατόν περισσότερες και περισσότεροι εκπαιδευτικοί στον αγώνα για το δημόσιο νερό! Μπορείτε σε όλη την Ελλάδα να στηρίξετε με τις τοπικές κοινωνίες τον αγώνα μην συγχωνευτούν βίαια και να ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΥΑ και το νερό που διαχειρίζονται.
Από το φθινόπωρο σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μία οργανωτική επιτροπή για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ στην Αθήνα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών με αιχμή το νερό, με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συλλογικοτήτων από τους χώρους που προανέφερα. Ο ρόλος της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ μπορεί να είναι πολύ σημαντικός!
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές εκπαιδευτικοί Είμαστε πεισμένοι ότι με τους αγώνες μας όλες και όλοι μαζί ενωμένοι θα νικήσουμε!!!
Σας ευχαριστώ και καλή μας δύναμη!

Σχετικά άρθρα