ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

To κίνημα του νερού στο 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας

Κεντρική θέση θα έχει το νερό στο 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας, μέσα από καλλιτεχνικές/συμβολικές δράσεις ευαισθητοποίησης αλλά και με τη συμμετοχή του κινήματος του νερού σε κεντρική συζήτηση του φεστιβάλ.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση στο ζωτικό κοινωνικό αγαθό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο ωστόσο απειλείται από την περιβαλλοντική κρίση και την ιδιωτικοποίηση σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Το 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας συμμετέχει στην ευαισθητοποίηση, παρουσιάζοντας:

  • Έκθεση και προβολή φωτογραφικών έργων της Μάρως Κουρή, με τίτλο “Κάθαρση”. Ο φωτογραφικός φακός της Κουρή αναδεικνύει τον ρόλο του νερού, εστιάζοντας σε άγνωστα Ιαματικά Λουτρά και γούρνες της χώρας μας αλλά και σε φυλές της Ζανζιβάρης και του ποταμού Όμο της νότιας Αιθιοπίας. Προχωρά στον Νείλο, στην Νεκρά Θάλασσα, στην Νέα Ζηλανδία. Περιπλανιέται στις Πρέσπες, σε ελληνικά νησιά αλλά και στον Γράμμο. Διασχίζει την Τανζανία, το Πράσινο Ακρωτήρι, την Ινδία. Επιστρέφει στο Αιγαίο και στον Έβρο που διασχίζουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην ελευθερία.
Jan. 25, 2018- Ras al Hadd, Sultanate of Oman: Omani family having picnic and tea in the beach (Maro Kouri/Polaris)

Η φωτογράφος προσεγγίζει το θέμα της βιωματικά. «Φωτογραφίζοντας συνειδητοποιούμε το ζωτικό ρόλο του νερού, χαλαρώνουμε, δημιουργούμε και συνδεόμαστε με τον εαυτό μας. To νερό μας ενώνει. Βυθιζόμενοι, παραδινόμαστε στην ολότητα. Βουτάμε, παίζουμε, αφηνόμαστε στη ροή και φτάνουμε στην κάθαρση με εμπιστοσύνη στη ζωή. Κατανοούμε γαληνεύοντας στην τέχνη μας. Συνδεόμαστε με το παιδί μέσα μας, με το παιχνίδι και παραδινόμαστε στο βασικό συστατικό της ζωής.

  • Το δέντρο του νερού. Παροιμίες, στίχοι και γνωμικά από ολόκληρο τον πλανήτη, θα «ανθίσουν» στο φεστιβάλ, με τη συμβολή του Σχολείου Μεταναστών, για να μας θυμίσουν την μοναδική αξία του νερού στον ανθρώπινο πολιτισμό.
  • Δημόσια αγαθά: «Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει».

Το μείζον θέμα του κινδύνου ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα θα τεθεί την Κυριακή 9 Ιουλίου σε μία από τις κεντρικές συζητήσεις του φεστιβάλ

Συντονισμός: Θάνος Ανδρίτσος, Αναμέτρηση

  • Βαγγελιώ Σωτηροπούλου, Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού
  • Δέσποινα Τοσονίδου,  Εκτελεστική Γραμματεία ΟΕΝΓΕ, ΔΣ ΕΙΝΑΠ
  • Μαρία Πρασσανάκη, Εκπαιδευτικός
  • Τόνια Κατερίνη, Πρωτοβουλία ενάντια στους Πλειστηριασμούς

Για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δείτε αναλυτικά  ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα