ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το παρακάτω κείμενο είναι σχέδιο που προτείνεται να συνοδεύει την καμπάνια για τα κοινά αγαθά.
Είναι προϊόν σύνθεσης και οι συμμετέχουσες συλλογικότητες διατηρούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις.
Είναι ανοικτό σε αλλαγές.

Για παρατηρήσεις ή συμμετοχή στην καμπάνια

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ
Για καθολική πρόσβαση στα βασικά κοινά αγαθά,
τη δημόσια διαχείριση τους, ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης 

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ήταν η αναπόφευκτη συνέπεια της διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης του δημόσιου χαρακτήρα των σιδηροδρόμων και της ιδιωτικοποίησής τους.

Σε όλους τους τομείς της ζωής μας, το ίδιο έργο το ζούμε κάθε μέρα. Νόμοι που σχεδιάζονται από τις μεγάλες εταιρείες περνάνε μέσα σε μια νύχτα από τη Βουλή σβήνοντας πολύχρονες.

Η ιδιωτικοποίηση έχει πολλά πρόσωπα: Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, συρρίκνωση, κομμάτιασμα λειτουργιών, εργολαβοποίηση, χρηματιστηριοποίηση, εμπορευματοποίηση, Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα  ( ΣΔΙΤ), «απελευθέρωση», μετατροπή νομικής μορφής και σκοπών δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Όπως και να λέγεται, όπως και να καμουφλάρεται, η ουσία είναι μια: Η ζωή και η αξιοπρεπής διαβίωση όλων, το μέλλον των παιδιών μας παίζονται κάθε μέρα στα ζάρια του κέρδους.

Την λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των κοινών αγαθών πρέπει και μπορούμε και να την σταματήσουμε!  

Νερό

Ας το κάνουμε όπως το κίνημα για το Δημόσιο Νερό: Η διαρκής και ισχυρή συμμαχία εργαζομένων – κοινωνίας με κοινούς στόχους, κοινό αγώνα, κοινό μέτωπο πέτυχε σημαντικές νίκες!

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις παρέδωσαν δύο φορές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στα ιδιωτικά Ταμεία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας (ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείο). Και τις δυο φορές πετύχαμε αυτές οι αποφάσεις να κριθούν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Το 2014 κρίθηκε, αντισυνταγματική η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ και το 2022 κρίθηκε αντισυνταγματική η ένταξη ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. «Το νερό», αποφάνθηκε το ΣτΕ και τις δύο φορές, «ως δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας». Μεγάλες νίκες οι δύο ακόμα αποφάσεις του ΣτΕ το 2022: α) που έκρινε παράνομο και οδήγησε σε ακύρωση τον διαγωνισμό (ΣΔΙΤ) για την παράδοση σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής (το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «ο κύκλος του νερού από τις πηγές έως τις βρύσες αποτελεί ενιαίο λειτουργικό σύστημα και δε μπορεί να τεμαχιστεί)και β) αυτή που ακύρωσε συνολικά και ομόφωνα την απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (γνωστής ως ΚΥΑ τιμολόγησης νερού) αναφέροντας ότι «το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν».

Διεκδικούμε:

 • Την άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ για έξοδο των ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο (αλλά και από το Χρηματιστήριο) με την επιστροφή των μετοχών στο ελληνικό δημόσιο.
 • Να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δημόσια ιδιοκτησία των οργανισμών ύδρευσης – αποχέτευσης και η μη κερδοσκοπική διαχείριση του κύκλου του νερού.
 • Να κατοχυρωθεί η καθολική απρόσκοπτη πρόσβαση όλων σε καθαρό πόσιμο νερό και ποιοτικές υπηρεσίες αποχέτευσης και να σταματήσουν οι διακοπές υδροδότησης στο οικιακό νερό λόγω οφειλών που πλήττουν τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.
 • Θεσμική αναβάθμιση και στήριξη των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.)
 • Να μην υπαχθεί το νερό στη νέα διευρυμένη Ρυθμιστική Αρχή για ενέργεια, νερό, απόβλητα που είναι όχημα ιδιωτικοποίησης
 • Άμεση μακροχρόνια ανανέωση της σύμβασης μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δημοσίου για τη συντήρηση και λειτουργία του εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής.

Ενέργεια

Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οφείλεται στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας, στην αντικατάσταση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού από την κερδοσκοπία των χρηματιστηρίων και των ιδιωτικών ομίλων, και στη βίαιη απο-λιγνιτοποίηση που οδήγησε σε πλήρη εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Διεκδικούμε:

 • Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα βασικά ενεργειακά αγαθά, ρεύμα και θέρμανση. Καμία διακοπή ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών.
 • Πλαφόν στις τιμές λιανικής των ενεργειακών αγαθών και διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου.
 • Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και ρύπων.
 • Εθνικοποίηση ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ – ΕΠΑ για να υπάρξει άμεσα δημόσιος έλεγχος της αγοράς ενέργειας.
 • Εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, με όλες τις διαθέσιμες περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες, με τελικό στόχο την πλήρη μετάβαση σε περιβαλλοντικά ουδέτερη παραγωγή.
 • Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που παραδίδουν τα πελάγη και τη γη μας στις πολυεθνικές της ενέργειας, ενέχουν σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και μπορεί να γίνουν εστίες πολεμικών συρράξεων.
 • Ενεργειακός σχεδιασμός(ενσωματώνοντας κοινωνικές πρωτοβουλίες παραγωγής και δημοκρατικού ελέγχου) με συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την προστασία του περιβάλλοντος.
 • Παραγωγή, διανομή , μεταφορά και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μίας ενιαίας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού καθετοποιημένης, με ειδικό καθεστώς για την ιδιοπαραγωγή, στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι του κέρδους. Για να έχουμε ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Παιδεία

Η Δημόσια Παιδεία έχει πληγεί ιδιαίτερα από κρίση και μνημόνια πάνω από 10 χρόνια με εκατοντάδες κλειστά σχολεία και χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς! Η Δημόσια, Δωρεάν, Δημοκρατική Εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργήσει άμεσα και ουσιαστικά μακριά από αξιολογήσεις-κατηγοριοποιήσεις και την αύξηση των δαπανών της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ! Δραστική αντιμετώπιση της σχολικής εγκατάλειψης και προώθηση της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ κόντρα στο “σφαγείο” της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής και των Πανελλήνιων εξετάσεων.

Διεκδικούμε:

 • Κατάργηση των συμβουλίων διοίκησης, που δίνουν αρμοδιότητες σε εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες και οδηγούν στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων.
 • ΟΧΙ στην εξίσωση των πτυχίων, στην απόσπαση της διδακτικής επάρκειας και στην διάλυση των ενιαίων πτυχίων, που καταστρέφουν την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων.
 • Κατάργηση των εξετάσεων “λαιμητόμος” στα σχολεία (τράπεζα θεμάτων, P.I.S.A., πανελλήνιες εξετάσεις κλπ).
 • ΟΧΙ στη διάλυση των ΑΕΙ λόγω δραματικής μείωσης εισακτέων, της Ε.Β.Ε., υποχρηματοδότησης και των ιδιωτικών κολεγίων.
 • Κατάργηση του αίσχους της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) και της δραστικής μείωσης των ετών σπουδών, μέσω διαγραφών (ν+2) στα ΑΕΙ.
 • Πλήρης σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια με συνεχή εποπτεία από τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας.

Υγεία

Διεκδικούμε:

 • Οικοδόμηση σύγχρονου, αξιόπιστου και αξιοπρεπούς δημόσιου ΕΣΥ, προσβάσιμο σε όλους. Με έμφαση στην ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας)  και την πρόληψη.
 • Να στελεχωθεί το ΕΣΥ (τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ) με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών,
 • Να καταργηθεί ο ν.4999/22 που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους.
 • Άμεση επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων και δομών υγείας που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν
 • Όλοι οι γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία και το ΕΚΑΒ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με αξιοπρεπούς μισθούς
 • Να μην υπάρχουν ιδιωτικοοικονομικές λειτουργίες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία που ο ασθενής τις πληρώνει από την τσέπη του
 • Να καταργηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις, να καταργηθεί ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων, όσον αφορά τη δυνατότητα συνταγογράφησης και από ιδιώτες γιατρούς

Συγκοινωνίες

Διεκδικούμε δημόσια ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς για όλες τις αστικές και υπεραστικές μετακινήσεις.

 • Επανεθνικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημόσιου φορέα σιδηροδρόμων που διαχειρίζεται και το μεταφορικό έργο και τις υποδομές.
 • Ενίσχυση – επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου και των μέσων σταθερής τροχιάς

Σε αυτή την κατεύθυνση:

 • Άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες. Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού.
 • Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.
  Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού, της γραμμής και όλου του τεχνικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων.
 • Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές.

Στέγη

Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό τους σπίτι, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που δίνει το δικαίωμα στα funds να βγάλουν στο σφυρί 700.000 ακίνητα!  Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε αξιοπρεπή κατοικία, νόμιμη χωρίς χρέη, που θα στεγάζει υγιείς ανθρώπους με επαρκή διατροφή, με διαρκή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ρεύμα, σε φυσικό αέριο, στο διαδίκτυο και τις επικοινωνίες, σε καθαρό νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης.

Διεκδικούμε:

 • Κανένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας.
 • Καμία διακοπή νερού, ρεύματος ,φυσικού αερίου, ίντερνετ σε κύριες κατοικίες.
 • Οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας και απαλλαγή της από κάθε φορολογία
 • ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ, κούρεμα χρεών για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
 • Εφαρμογή προγράμματος κοινωνικής κατοικίας και προγράμματος στεγαστικής συνδρομής για νέες οικογένειες.
 • Έλεγχος–πλαφόν στα ενοίκια. Φρένο στην ασύδοτη ανάπτυξη του RBNB

Περιβάλλον δημόσιοι χώροι

Διεκδικούμε

 • Για καθολική πρόσβαση στο φυσικό και κοινωνικό οξυγόνο.
 • Πλήρης προστασία εθνικών δρυμών, περιοχών Νatura, βουνών, αιγιαλών, διαφύλαξη του τοπίου από την εκμετάλλευση-καταπάτηση. Μητροπολιτικά πάρκα υψηλού πρασίνου. Κανένα δέντρο να μην θυσιαστεί στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων. Κανένα ρέμα να μην μπαζωθεί. Φρένο σε κάθε εμπορευματοποίηση και καταπάτηση πάρκων, πλατειών και λεύθερων δημόσιων χώρων.
 • Δημόσια Αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με κοινωνικό έλεγχο με βάση την επανάχρηση και την ανακύκλωση και με αποκλεισμό της καύσης. Να κλείσει το αίσχος της εγκατάστασης της Φυλής, όχι στην καύση απορριμμάτων από τις τσιμεντοβιομηχανίες. 

Πολιτισμός

Η τέχνη, ο πολιτισμός είναι ανάγκη ζωής. Στήριξη και όχι απαξίωση των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Διεκδικούμε:

 • Απόσυρση του ΠΔ 85/22 που εκμηδενίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές. Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων με απόδοση κατηγορίας Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), για το καλλιτεχνικό προσωπικό καθώς και προσωπικό που ασκεί συναφές εκπαιδευτικό έργο.
 • Ίδρυση δημόσιων τριτοβάθμιων ανώτατων σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
 • Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία. Παροχή ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, καθώς επίσης και για ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων.
 • Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των εποχών. Κατάργηση του νέου νόμου  που μετατρέπει τα 5 μουσεία σε ΝΠΔΔ ανοίγει το δρόμο για εξαγωγή αρχαιοτήτων ακόμα και για 100 χρόνια.
 • Επιδότηση της πρόσβασης σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί μια ευρεία συμμαχία συλλογικοτήτων, συνδικάτων, κινημάτων των πολιτών, πολιτικών δυνάμεων που θα βάζει στόχο την καθολική πρόσβαση, την αποεμπορευματοποίηση, τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλων των κοινών αγαθών.

 ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ  – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΦΟΡΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ