ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το παρακάτω κείμενο είναι σχέδιο που προτείνεται να συνοδεύει την καμπάνια για τα κοινά αγαθά.
Είναι προϊόν σύνθεσης και οι συμμετέχουσες συλλογικότητες διατηρούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις.
Είναι ανοικτό σε αλλαγές.

Για παρατηρήσεις ή συμμετοχή στην καμπάνια

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ
Για την απρόσκοπτη, καθολική και ασφαλή πρόσβαση στα βασικά κοινά αγαθά,
τη δημόσια διαχείριση τους, ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ήταν η αναπόφευκτη συνέπεια της διαχρονικά πολιτικής απαξίωσης του δημόσιου χαρακτήρα των σιδηροδρόμων και της ιδιωτικοποίησής τους. Σε όλους τους τομείς της ζωής μας, το ίδιο έργο το ζούμε κάθε μέρα. Νόμοι που σχεδιάζονται από τις μεγάλες εταιρείες περνάνε μέσα σε μια νύχτα από τη Βουλή σβήνοντας κατακτήσεις δεκαετιών.

Η ιδιωτικοποίηση έχει πολλά πρόσωπα: Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, συρρίκνωση, κομμάτιασμα λειτουργιών, «απελευθέρωση», εργολαβοποίηση, χρηματιστηριοποίηση, εμπορευματοποίηση, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα  (ΣΔΙΤ), μετατροπή νομικής μορφής και σκοπών δημόσιων φορέων και οργανισμών. Όπως και να λέγεται η ιδιωτικοποίηση, όπως και να καμουφλάρεται, η ουσία είναι μια: Η ζωή και η αξιοπρεπής διαβίωση όλων και το μέλλον των παιδιών μας παίζονται κάθε μέρα στα ζάρια του κέρδους!

Την λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης των κοινών αγαθών πρέπει και μπορούμε και να την σταματήσουμε! 

Νερό

Ας το κάνουμε όπως το κίνημα για το Δημόσιο Νερό: Η διαρκής και ισχυρή συμμαχία εργαζομένων – κοινωνίας με κοινούς στόχους, κοινό αγώνα, κοινό μέτωπο πέτυχε σημαντικές νίκες!

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις παρέδωσαν δύο φορές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στα ιδιωτικά Ταμεία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας (ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείο). Και τις δυο φορές πετύχαμε αυτές οι αποφάσεις να κριθούν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Το 2014 κρίθηκε, αντισυνταγματική η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ και το 2022 κρίθηκε αντισυνταγματική η ένταξη ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. «Το νερό», αποφάνθηκε το ΣτΕ και τις δύο φορές, «ως δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας». Μεγάλες νίκες οι δύο ακόμα αποφάσεις του ΣτΕ το 2022: α) που έκρινε παράνομο και οδήγησε σε ακύρωση τον διαγωνισμό (ΣΔΙΤ) για την παράδοση σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής (το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «ο κύκλος του νερού από τις πηγές έως τις βρύσες αποτελεί ενιαίο λειτουργικό σύστημα και δε μπορεί να τεμαχιστεί)και β) αυτή που ακύρωσε συνολικά και ομόφωνα την απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (ΚΥΑ τιμολόγησης νερού) αναφέροντας ότι «το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν».

Διεκδικούμε:

 • Την άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ για έξοδο των ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο (αλλά και από το Χρηματιστήριο) με την επιστροφή των μετοχών στο ελληνικό δημόσιο.
 • Να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δημόσια ιδιοκτησία των οργανισμών ύδρευσης – αποχέτευσης και η μη κερδοσκοπική διαχείριση του κύκλου του νερού.
 • Να κατοχυρωθεί η καθολική απρόσκοπτη πρόσβαση όλων σε καθαρό πόσιμο νερό και ποιοτικές υπηρεσίες αποχέτευσης και να σταματήσουν οι διακοπές υδροδότησης στο οικιακό νερό λόγω οφειλών που πλήττουν τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.
 • Θεσμική αναβάθμιση και στήριξη των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.)
 • Να μην υπαχθεί το νερό στη νέα διευρυμένη Ρυθμιστική Αρχή για ενέργεια, νερό, απόβλητα που είναι όχημα ιδιωτικοποίησης
 • Άμεση μακροχρόνια ανανέωση της σύμβασης μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δημοσίου για τη συντήρηση και λειτουργία του εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής. 

Ενέργεια

Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οφείλεται στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας, στην αντικατάσταση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού από την κερδοσκοπία των χρηματιστηρίων και των ιδιωτικών ομίλων, και στη βίαιη απο-λιγνιτοποίηση που οδήγησε σε πλήρη εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Διεκδικούμε:

 • Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα βασικά ενεργειακά αγαθά, ρεύμα και θέρμανση. Καμία διακοπή ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών.
 • Πλαφόν στις τιμές λιανικής των ενεργειακών αγαθών και διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου.
 • Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και ρύπων.
 • Εθνικοποίηση ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ – ΕΠΑ για να υπάρξει άμεσα δημόσιος έλεγχος της αγοράς ενέργειας.
 • Εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, με όλες τις διαθέσιμες περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες, με τελικό στόχο την πλήρη μετάβαση σε περιβαλλοντικά ουδέτερη παραγωγή.
 • Όχι στην γιγάντωση έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της χώρας, αλλά επιβάλλονται από το εγχώριο και διεθνές ενεργειακό λόμπι.
 • Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που παραδίδουν τα πελάγη και τη γη μας στις πολυεθνικές της ενέργειας, ενέχουν σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και μπορεί να γίνουν εστίες πολεμικών συρράξεων.
 • Ενεργειακός σχεδιασμός (ενσωματώνοντας κοινωνικές πρωτοβουλίες παραγωγής και δημοκρατικού ελέγχου) με συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την προστασία του περιβάλλοντος.
 • Παραγωγή, διανομή, μεταφορά και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω ενιαίας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού καθετοποιημένης, με ειδικό καθεστώς για την ιδιοπαραγωγή (συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών κοινοτήτων), στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι του κέρδους. Για να έχουμε ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! 

Παιδεία

Η Δημόσια Παιδεία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και τα μνημόνια πάνω από 12 χρόνια με εκατοντάδες κλειστά σχολεία και χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς! Η Δημόσια, Δωρεάν, Δημοκρατική Εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο πρέπει να διαμορφωθεί άμεσα και ουσιαστικά μακριά από αξιολογήσεις-ιδιωτικοποιήσεις και με την αύξηση των δημόσιων δαπανών της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ! Επιβάλλεται η δραστική αντιμετώπιση της σχολικής εγκατάλειψης και η προώθηση της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ κόντρα στο “σφαγείο” της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και των Πανελλήνιων εξετάσεων.

Διεκδικούμε:

 • Κατάργηση των εξετάσεων “λαιμητόμος” στα σχολεία (τράπεζα θεμάτων, P.I.S.A., πανελλήνιες εξετάσεις κλπ).
 • ΟΧΙ στη διάλυση των ΑΕΙ λόγω της δραματικής μείωσης εισακτέων (ΕΒΕ), της υποχρηματοδότησης και της ενίσχυσης των ιδιωτικών κολεγίων.
 • ΟΧΙ στην αξιολόγηση που τρομοκρατεί και αποκλείει, περικόπτει μισθούς, κονδύλια, θέσεις εργασίας, σχολεία και ΑΕΙ και στο τέλος ιδιωτικοποιεί.
 • Κατάργηση των συμβουλίων διοίκησης, που δίνουν αρμοδιότητες σε εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες και οδηγούν στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων.
 • ΟΧΙ στην εξίσωση των πτυχίων με τα ιδιωτικά κολέγια, στην απόσπαση της διδακτικής επάρκειας και στην διάλυση των ενιαίων πτυχίων, που καταστρέφουν την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων.
 • Κατάργηση του αίσχους της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) και της δραστικής μείωσης των ετών σπουδών (ν+2), μέσω των διαγραφών στα ΑΕΙ.
 • Ενίσχυση του φοιτητικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων.
 • Πλήρης σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα στην ιδιωτική εκπαίδευση με συνεχή εποπτεία από τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας. 

Υγεία – Πρόνοια

Διεκδικούμε:

 • Οικοδόμηση σύγχρονου, αξιόπιστου και αξιοπρεπούς δημόσιου ΕΣΥ, προσβάσιμο σε όλους. Με έμφαση στην ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας)  και την πρόληψη.
 • Να στελεχωθεί το ΕΣΥ (τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ) με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών
 • Να καταργηθεί ο ν.4999/22 που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους.
 • Άμεση επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων και δομών υγείας που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν
 • Όλοι οι γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία και το ΕΚΑΒ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς
 • Να μην υπάρχουν ιδιωτικοοικονομικές λειτουργίες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία που ο ασθενής τις πληρώνει από την τσέπη του
 • Να καταργηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις, να καταργηθεί ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων, όσον αφορά τη δυνατότητα συνταγογράφησης και από ιδιώτες γιατρούς
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, ο συσσωρευμένος μόχθος των εργαζομένων ανήκει στο λαό. Έξω οι ιδιώτες από τη διαχείριση του ΕΦΚΑ  

Μετακινήσεις – μεταφορές

Διεκδικούμε:

 • Δημόσια και πλήρως ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς για όλες τις αστικές και υπεραστικές μετακινήσεις.
 • Επανεθνικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημόσιου φορέα σιδηροδρόμων που διαχειρίζεται και το μεταφορικό έργο και τις υποδομές. Θεσμοθέτηση διαδικασιών ελέγχου από τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
 • Ενίσχυση – επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου και των μέσων σταθερής τροχιάς.

Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε:

 • Άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες. Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού.
 • Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου. Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού, της γραμμής και όλου του τεχνικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων.
 • Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Υπογειοποίηση όπου είναι αναγκαίο 

Αξιοπρεπής κατοικία

Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό τους σπίτι, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που δίνει το δικαίωμα στα funds να βγάλουν στο σφυρί 700.000 ακίνητα!  Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε αξιοπρεπή κατοικία, νόμιμη χωρίς χρέη, που θα στεγάζει υγιείς ανθρώπους με επαρκή διατροφή, με διαρκή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ρεύμα, σε φυσικό αέριο, στο διαδίκτυο και τις επικοινωνίες, σε καθαρό νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης.

Διεκδικούμε:

 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 • Καμία διακοπή νερού, ρεύματος, φυσικού αερίου, διαδικτύου σε πρώτες κατοικίες.
 • Οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας και απαλλαγή της από κάθε φορολογία.
 • ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ, κούρεμα χρεών για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
 • Εφαρμογή προγράμματος κοινωνικής κατοικίας και προγράμματος στεγαστικής συνδρομής για νέες οικογένειες.
 • Έλεγχος–πλαφόν στα ενοίκια. Φρένο στην ασύδοτη ανάπτυξη του RBNB 

Περιβάλλον – ελεύθεροι δημόσιοι χώροι

Διεκδικούμε:

 • Καθολική πρόσβαση στο φυσικό και κοινωνικό οξυγόνο.
 • Πλήρης προστασία εθνικών δρυμών, περιοχών Νatura, βουνών, αιγιαλών, διαφύλαξη του τοπίου από την εκμετάλλευση-καταπάτηση. Μητροπολιτικά πάρκα υψηλού πρασίνου. Κανένα δέντρο να μην θυσιαστεί στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων. Κανένα ρέμα να μην μπαζωθεί. Φρένο σε κάθε εμπορευματοποίηση και καταπάτηση πάρκων, πλατειών και λεύθερων δημόσιων χώρων.
 • Να σταματήσει η καταπάτηση και εμπορευματοποίηση των ελάχιστων ελεύθερων δημόσιων χώρων που έχουν απομείνει στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική.
 • Δημόσια Αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με κοινωνικό έλεγχο με βάση την επανάχρηση και την ανακύκλωση και με αποκλεισμό της καύσης. Να κλείσει το αίσχος της ΟΕΔΑ (χωματερή κ.λ.π.) στη Φυλή. ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων σε τσιμεντοβιομηχανίες και άλλες εγκαταστάσεις 

Πολιτισμός

Η τέχνη, ο πολιτισμός είναι ανάγκη ζωής. Στήριξη και όχι απαξίωση των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Διεκδικούμε:

 • Απόσυρση του ΠΔ 85/22 που εκμηδενίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές. Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων με απόδοση κατηγορίας Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), για το καλλιτεχνικό προσωπικό καθώς και προσωπικό που ασκεί συναφές εκπαιδευτικό έργο.
 • Ίδρυση δημόσιων τριτοβάθμιων ανώτατων σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Ενίσχυση του φοιτητικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων.
 • Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία. Παροχή ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
 • Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των εποχών. Κατάργηση του νέου νόμου  που μετατρέπει 5 μουσεία σε ΝΠΔΔ κι επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων ακόμα και για 100 χρόνια.
 • Επιδότηση της πρόσβασης σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί μια ευρεία συμμαχία συλλογικοτήτων, συνδικάτων, κινημάτων πολιτών και πολιτικών δυνάμεων που θα βάζει ως στόχο την καθολική πρόσβαση, την αποεμπορευματοποίηση, τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλων των κοινών αγαθών.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΝΕΡΟ – ΥΓΕΙΑ & ΠΡΟΝΟΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ 

 

 ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ  – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΦΟΡΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ