ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ψήφισμα του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού

Παράτημα Αχαΐας του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζόμενων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:  

Πάτρα 09/05/2022

Ψήφισμα ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεθοδική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τμήματος των υπηρεσιών παροχής πόσιμου νερού στην Αθήνα. Αρχικά, με την προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση της ΝΔ για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας μέσω ΣΔΙΤ και στη συνέχεια με τον επιτηδευμένο αποκλεισμό της δημόσιας επιχείρησης της ΕΥΔΑΠ από το διαγωνισμό.

Το ΕΥΣ της Αθήνας περιλαμβάνει όλους τους υδάτινους πόρους, υποδομές και εγκαταστάσεις για την τροφοδότηση της πρωτεύουσας με πόσιμο νερό: Τα φράγματα και τις τεχνητές λίμνες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκη, τις γεωτρήσεις στον Βοιωτικό κάμπο, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια. Όλα τα παραπάνω αποτελούν δημόσια περιουσία, την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας της οποίας έχει έως τώρα η ΕΥΔΑΠ, παρέχοντας απρόσκοπτα νερό υψηλής ποιότητας ακόμα και σε περιόδους σημαντικών βλαβών και λειψυδρίας, χάρη στην πολύχρονη εμπειρία των εργαζόμενων της εταιρείας, που έχουν αναπτύξει ένα σύνθετο και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών πλήρους ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας που προώθησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ έχει προκηρύξει διαγωνισμό παραχώρησης μέσω ΣΔΙΤ της ευθύνης λειτουργίας του ΕΥΣ σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν απολύτως καμία εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα, και μάλιστα με μία σύμβαση ύψους 300 εκατ. ευρώ, όταν η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιούσε τις ίδιες εργασίες με πολύ μικρότερο κόστος. Για μία ακόμη φορά ένα κοινωνικό αγαθό, όπως το νερό, απειλείται να μπει κάτω από τη σκέπη της κερδοφορίας των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία, όπως ακριβώς έγινε και με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Τεράστια αύξηση των τιμών για τα λαϊκά στρώματα, μείωση της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών, παραίτηση από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής διαχείρισης σημαντικών τομέων υποδομών λόγω της εκχώρησής τους σε ιδιώτες.

Κι όλα αυτά ενώ η παγκόσμια εμπειρία προσπαθειών ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών πόσιμου νερού έχει δείξει καταστροφικά αποτελέσματα για τις κοινωνίες. Όπως είναι γνωστό, σε όποιες πόλεις του κόσμου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό είχαμε κατακόρυφη αύξηση της τιμής του και κατακόρυφη πτώση της ποιότητας του νερού. Για αυτούς τους λόγους τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί δεκάδες επανακρατικοποιήσεις εταιρειών παροχής νερού σε όλο τον κόσμο κάτω υπό την πίεση ισχυρών κοινωνικών κινημάτων.

Οι παραπάνω κινήσεις της κυβέρνησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση ακόμα και με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ όπου ήρθε μετά από προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβασή των δύο εταιρειών νερού στο Υπερταμείο το 2016 με νόμο της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της λειτουργίας και τη συντήρησης του ΕΥΣ Αθήνας μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιωτικές εταιρείας είναι τυπικά σε εξέλιξη, σωματεία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ έχουν προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ για την ακύρωση του διαγωνισμού και η δίκη έχει οριστεί στις 10/5/2022. Δεκάδες κινήσεις πολιτών, αυτοδιοικητικές αρχές της Αττικής και άλλοι φορείς έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει την υποστήριξή τους στη προσπάθεια των εργαζομένων να ματαιωθεί ο διαγωνισμός και να παραμείνει υπό δημόσια διαχείριση το ΕΥΣ.

Με   βάση τα   παραπάνω,   ως Παράτημα Αχαΐας   του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζόμενων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

  • Αναγνωρίζουμε τη σημασία και την αξία αποκλειστικά δημόσιας διαχείρισης των υπηρεσιών νερού και όλων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών
  • Απαιτούμε την ακύρωση του διαγωνισμού για τη λειτουργία και τη συντήρηση του ΕΥΣ Αθήνας, ευθύνη η οποία πρέπει να παραμείνει στην ΕΥΔΑΠ
  • Στηρίζουμε τους αγώνες του εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, ενόψει και της δίκης στις 10/05/2022, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα της πραγματοποίησης του διαγωνισμού.
  • Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από τον κύκλο του νερού. Κρατικοποίηση με κοινωνικό – εργατικό έλεγχο. Απέναντι στη λογική του ιδιωτικού καπιταλιστικού κέρδους, προβάλλουμε την ανάγκη του δημόσιου κοινωνικού οφέλους.
  • Καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.

Η Διοικούσα επιτροπή του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα