ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και της «Πρωτοβουλίας για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτηση της Πρωτοβουλίας, στα πλαίσια των συναντήσεων που έχει ζητήσει από τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής. Έχει προηγηθεί συνάντηση στη Βουλή με αντιπροσωπείες των ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (17/6) και ΜΕΡΑ25(19/5)

Παρόντες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ο βουλευτής και Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Παππάς και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης. Εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας» συμμετείχαν από το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας οι Χρήστος Ρουμπάνης, Σταμάτης Στεφανάκος και Μελίνα Ζήκα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ Ηλίας Κoρλός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ Γιώργος Δήμτσας και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ Γιώργος Ραντίτσας.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γιώργος Αλεξανδράκης εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας παρουσίασαν την ταυτότητα και την ιστορία ίδρυσής της, τις δράσεις και κινητοποιήσεις της για το Δημόσιο Νερό και ειδικότερα την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για την έξοδο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο καθώς και την ακύρωση της παράδοσης σε ιδιώτες με ΣΔΙΤ του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας ζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την στήριξή του στο εγχείρημα και τους  στόχους της και ειδικότερα ζήτησαν από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

  1. Να δεσμευτεί ότι  στο προεκλογικό και κυβερνητικό του πρόγραμμα θα περιλάβει την δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για της επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο κράτος.
  2. Να εξαντλήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όλα τα νομικά μέσα για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί συνταγματική επιταγή και είναι – κατά συνέπεια – θέμα τήρησης του δημοκρατικού πολιτεύματος.
  3. Να μετατρέψει την Ερώτηση που έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των μετοχών σε Επερώτηση και συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης.
  4. Να καλέσει σε συνέντευξη τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή με την παρουσία μελών της Πρωτοβουλίας, προκειμένου να αναδείξει τον αγώνα για μη ιδιωτικοποίηση του νερού και συγκεκριμένα της παράδοσης του ΕΥΣ σε ιδιώτες.
  5. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φέρουν το θέμα του ΕΥΣ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποδέχτηκε όλα τα παραπάνω αιτήματα θέτοντας ως πιθανότερο χρόνο υλοποίησής τους τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά άρθρα