ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής: “Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα, Στέγη και Νερό, Συγκοινωνίες, Ασφάλιση Περιβάλλον και Πολιτισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ! ΑΝΗΚΟΥΝ στον ΛΑΟ – ΠΑΛΛΑΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στη Βουλή ΑΥΡΙΟ, Δευτέρα 20/3 στις 5μμ”

ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ

16/3/23

Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα, Στέγη και Νερό, Συγκοινωνίες, Ασφάλιση Περιβάλλον και Πολιτισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ! ΑΝΗΚΟΥΝ στον ΛΑΟ!!!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στη Βουλή  ΑΥΡΙΟ, Δευτέρα 20/3/, στις 5μμ

Η χώρα συνεχίζει να συγκλονίζεται από το έγκλημα των Τεμπών που απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο πόσο εγκληματικές γίνονται οι άμεσες και έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών και λαϊκών αγαθών. Ήταν “το αίμα που ξεχείλισε τη λαϊκή αγανάκτηση” μετά τους χιλιάδες θανάτους του κορονοϊού, τη φτώχεια από την ακρίβεια, τις εξώσεις κατοικιών, την καταστροφή περιβάλλοντος και πολιτισμού, την υποβάθμιση υγείας και παιδείας.

Η κυβέρνηση ψηφίζει πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την περαιτέρω παράδοση της διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα έχει αρμοδιότητες στις υπηρεσίες ύδατος και της διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων. Οι «Ρυθμιστικές Αρχές» αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν εμπορευματοποιηθεί και λειτουργούν με όρους αγοράς. Η λειτουργία τους σε ενέργεια και σιδηροδρόμους δείχνει ότι κυριαρχεί η αδιαφάνεια και η αυθαιρεσία και η επέκτασή τους σε νερό και διαχείριση των αστικών αποβλήτων είναι πολύ ανησυχητική. Στην ενέργεια όχι μόνον δεν παρενέβη για τον εξορθολογισμό των στρεβλώσεων με τη ΔΕΗ κλπ, αλλά η Ελλάδα  έχει τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και καταστρέφει το περιβάλλον με τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες.

Μέχρι σήμερα η διαχείριση των αστικών αποβλήτων κι απορριμμάτων έχει πλήρως υποταχθεί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτά επιβάλλουν την διαιώνιση των τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων που οδηγούνται σε φαραωνικές συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις, όπως είναι στη Φυλή που εδώ και μισό αιώνα υποδέχονται πάνω από το 90% των απορριμμάτων όλης της Αττικής. Όπως δείχνουν μελέτες και μετρήσεις οι τοξικοί ρύποι διοχετεύονται στα υπόγεια νερά, το έδαφος, τον αέρα ακόμα και δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια με τραγικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής – Αθήνας – Πειραιά. Η Περιφέρεια δεν τολμά να δημοσιοποιήσει το  νέο Περιφερειακό Σχέδιο γιατί, όπως όλα δείχνουν, όχι μόνον δεν περιλαμβάνει κλείσιμο της χωματερής στη Φυλής, αλλά νέα επέκταση συνοδευόμενη και από   εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της υγείας, του περιβάλλοντος και της ζωής μας συνολικά!… Παράλληλα το ότι η ανακύκλωση γίνεται από ιδιωτικά συμφέροντα είναι η κύρια αιτία του αρνητικού πανευρωπαϊκού ρεκόρ χαμηλών επιδόσεων (κάτω από 5% στην Αττική).

Η ακόμη μεγαλύτερη άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση στα απορρίμματα θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, απολύσεις εργαζομένων, μεγαλύτερη αδιαφάνεια, ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην τήρηση κανόνων προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος που ήδη τις ζούμε με τη χωματερή!.. Η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών εκτός από όσα αναφέρθηκαν, καθιστά το κράτος και την κοινωνία όμηρο ιδιωτικών συμφερόντων. Οι εταιρείες, που αναλαμβάνουν τη διαχείριση αυτών των αγαθών, θα μπορούν να απειλούν και να εκβιάζουν τις κυβερνήσεις για ακόμα πιο μεγάλα κέρδη, όπως ακριβώς έγινε και με τις αμαρτωλές συμβάσεις στα τρένα που είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν άδικα 57 ανθρώπινες ζωές.

ΟΧΙ το νερό σαν το ρεύμα ακριβό και τα σκουπίδια μια θηλιά στον λαιμό!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Σχετικά άρθρα