ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Αγώνας αλληλεγγύης για το νερό

φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κάλεσμα στη δημοτική αρχή για την εγκατάσταση υποδομών στον συνοικισμό, όπου ζουν πάνω από 300 άνθρωποι, από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και την Πρωτοβουλία «Στο Πλευρό των Ρομά» ● Το μπαλάκι στην ΕΥΔΑΠ πετάει ο δήμαρχος Γ. Ηλίας, ενώ αρκεί ένα δικό του αίτημα για να λυθεί το πρόβλημα.

Στέργιος Ζιαμπάκας,
Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Ενας επίμονος αγώνας αλληλεγγύης ξεκινάει με στόχο την ικανοποίηση ενός αυτονόητου ανθρώπινου δικαιώματος και συγκεκριμένα την πρόσβαση μιας ευάλωτης κοινωνικής ομάδας σε νερό. Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και η Πρωτοβουλία «Στο Πλευρό των Ρομά» καλεί τη δημοτική αρχή Ασπροπύργου να μεριμνήσει για την εγκατάσταση υποδομών ύδρευσης –λ.χ. δημόσιες βρύσες– στον καταυλισμό Ρομά στο Σοφό, όπου κατοικούν δεκάδες οικογένειες και πολλές δεκάδες παιδιά. Το αίτημά τους έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές από όλη τη χώρα.

«Δεν αποτελεί παράλογη ρητορική απαίτηση, αλλά υποχρέωσή σας απέναντι στους κατοίκους του δήμου σας, Ρομά και μη, και κυρίως απέναντι στα παιδιά των κατοίκων του καταυλισμού του Σοφού, που η στέρηση νερού, υγιεινής και καθαριότητας υπονομεύει σε μάκρος τη ζωή και το μέλλον τους και τα καταδικάζει στον κοινωνικό αποκλεισμό», τονίζουν μεταξύ άλλων σε υπόμνημά τους προς τον δήμαρχο και τους αιρετούς της πόλης.

Στον καταυλισμό του Σοφού υπολογίζεται ότι μένουν πάνω από 300 άνθρωποι, πληθυσμός που ανά διαστήματα αυξάνεται λόγω μετακινήσεων και προσεγγίζει τους 500, ακόμα και τους 700 ανθρώπους. Είναι ο καταυλισμός στον οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο νεαρός Νίκος Σαμπάνης, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2021 από αστυνομικούς. Στο Σοφό διαμένει σήμερα η οικογένειά του.

Το Δίκτυο και η Πρωτοβουλία έχουν απευθυνθεί στη δημοτική αρχή Ασπροπύργου ζητώντας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποκτήσει ο καταυλισμός πρόσβαση σε νερό. Το αίτημά τους για συνάντηση δέχεται αρνητικές απαντήσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρουν μέλη των συλλογικοτήτων στην «Εφ.Συν.». Σε επικοινωνία με την εφημερίδα μας ο δήμαρχος Γ. Ηλίας υποστήριξε ότι η εγκατάσταση υποδομών ύδρευσης στον καταυλισμό είναι αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ και μόνο.

Ωστόσο, μέλη του Δικτύου και της Πρωτοβουλίας αντιτείνουν ότι μέλη του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ τούς εξήγησαν ότι απαιτείται αίτημα του δήμου προς την Εταιρεία και, άπαξ και γίνει, η δεύτερη είναι υποχρεωμένη να συνδέσει μια παροχή με αγωγό που βρίσκεται κοντά στον καταυλισμό και από εκεί και πέρα –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες περιγραφές– ο δήμος είναι αρμόδιος για την επέκταση του δικτύου.

Ζητήματα υγείας
Στο υπόμνημα της Πρωτοβουλίας και του Δικτύου προς τον δήμαρχο καταγράφονται αναλυτικά η εθνική νομοθεσία αλλά και οι ευρωπαϊκές οδηγίες που αφενός επιβάλλουν την πρόσβαση όλων σε νερό, αφετέρου καλούν σε άμεσες ενέργειες για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική ισότητα των Ρομά. Πέρα από τα ζητήματα υγείας όσων μένουν στον καταυλισμό, μέλη των συλλογικοτήτων τονίζουν ότι η εγκατάσταση δημόσιου δικτύου ύδρευσης απαιτείται και για λόγους πυρασφάλειας. Περιγράφουν μάλιστα στην «Εφ.Συν.» ότι σε πρόσφατη ενημερωτική δράση για θέματα πολιτικής προστασίας, η επισήμανση ότι ο καταυλισμός στερείται πρόσβασης σε νερό (π.χ. μέσω κρουνών) συνάντησε τη μεγάλη έκπληξη των πυροσβεστών.

Το Δίκτυο και η Πρωτοβουλία θα επιδιώξουν συνάντηση και με τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας Αττικής για να τονίσουν την ανάγκη να αποκτήσει ο καταυλισμός δημόσιες εγκαταστάσεις ύδρευσης. Οι δύο συλλογικότητες καλούν τις αρμόδιες αρχές «να απωθήσετε προκαταλήψεις και φοβίες δεκαετιών και να προχωρήσετε άμεσα στην ικανοποίηση του βασικότερου αιτήματος των ανθρώπων, που είναι η πρόσβαση στο νερό», όπως τονίζεται στο υπόμνημά τους.

Πυρκαγιές
Ολα τα παραπάνω επιβεβαίωσαν με τον χειρότερο τρόπο οι 3 εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν χθες στην περιοχή του Σοφού και ευτυχώς τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο, ενώ χρειάστηκε και η επέμβαση των εναέριων μέσων. Αρχικά, ξέσπασαν 3 εστίες σε οικόπεδα κοντά στο Σοφό, οι οποίες και αντιμετωπίστηκαν αμέσως. Στη συνέχεια, όμως, εμφανίστηκαν κι άλλες εστίες κοντά στον καταυλισμό των Ρομά, για την κατάσβεση των οποίων χρειάστηκε να επιχειρήσουν 21 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 6 οχήματα και 1 αεροσκάφος όπως και 1 ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» οι μικρότερες ή μεγαλύτερες φωτιές σε υποβαθμισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως το Σοφό, δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο και συχνά ξεκινούν από καύση μετάλλων, σκουπιδιών ή άλλες δραστηριότητες κατοίκων της περιοχής. Το ότι δεν υπάρχει ύδρευση και ηλεκτρισμός δεν δυσκολεύει μόνο το έργο της Πυροσβεστικής αλλά και των ίδιων των ανθρώπων του καταυλισμού, που δεν μπορούν να προλάβουν εύκολα ακόμα και μια μικρή φωτιά που μπορεί να προκληθεί από ένα ατύχημα, ακόμα και από παιδικό παιχνίδι. «Το Σοφό και τα Νεόκτιστα αποτελούν σίγουρα περιοχές β’ ή γ’ κατηγορίας και η κατάσταση δείχνει να βολεύει το κράτος. Πρέπει κάποια στιγμή αυτή η γκετοποίηση να σταματήσει», λέει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» άνθρωπος με καλή γνώση της περιοχής.

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Σχετικά άρθρα