ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Χρήστος Ρουμπάνης: Εισηγητική ομιλία στη συνέντευξη τύπου (13/4/2022)

Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του νερού

Χρήστος Ρουμπάνης
μέλος του συντονιστικού οργάνου του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας

Εισαγωγή στη συνέντευξη τύπου της 13ης Απριλίου 2022

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Ανακοινώνουμε σήμερα ένα ιστορικής, κατά τη γνώμη μας, σημασίας για το κοινωνικό κίνημα και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών εγχείρημα.

Για πρώτη φορά συναντώνται στους δρόμους των κοινωνικών αγώνων δεκάδες συλλογικότητες  από το συνδικαλιστικό, το περιβαλλοντικό χώρο, το καταναλωτικό κίνημα. Από την τοπική αυτοδιοίκηση, το χώρο της τέχνης, του πολιτισμού και της επιστήμης, εκπροσώπους πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων στο χώρο της εκπαίδευσης.  Αναλυτικό πίνακα των συλλογικοτήτων (64 στον αριθμό μέχρι σήμερα) που συμμετέχουν στο εγχείρημά μας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Σήμερα όμως θα ακούσετε τους εκπροσώπους των μεγαλυτέρων οργανώσεων όπως είναι η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, το Τεχνικό Eπιμελητήριο, το Ινστιτούτο Kαταναλωτών, η ΠΟΘΑ, η ΕΚΠΟΙΖΩ καθώς και δημάρχους να δηλώνουν τη στήριξη και την συμπαράστασή τους στο εγχείρημά μας.

Τι μας ένωσε, λοιπόν, όλους εμάς στους δρόμους του αγώνα;

Μας ένωσε και μας ενώνει η κοινή μας πίστη στο Σύνταγμα της χώρας μας να προασπίσουμε το κοινωνικό αγαθό του νερού. Να μην επιτρέψουμε ούτε την πώληση ούτε το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ. Του δικτύου διανομής του νερού στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και τη διαχείριση (στο διηνεκές?) των λιμνών της Υλίκης, του Μόρνου, του Μαραθώνα και του Εύηνου.

Κυρίες και  κύριοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, όταν το 1854 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Πίρς  θέλησε να αγοράσει τη γη των Ινδιάνων Σκουάμις, ο αρχηγός τους ονόματι Σιάτλ του απάντησε: Δεν μπορούμε να σου πουλήσουμε κάτι που δεν μας ανήκει. Ο ουρανός, τα δάση, τα ποτάμια δεν είναι ιδιοκτησία του ανθρώπου. Αντίθετα, ο άνθρωπος είναι απλά μια συνιστώσα του φυσικού περιβάλλοντος.

Δυστυχώς, αυτή τη κουβέντα που εκστόμισαν τα χείλη του σοφού Ινδιάνου δεν συμμερίζεται ούτε η σημερινή κυβέρνηση, ούτε κατά καιρούς και άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Με αποτέλεσμα  όπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις των συστημάτων ύδρευσης, να έχουμε φαινόμενα όπως πολλαπλασιασμό της τιμής του νερού στην Βρετανία της Θάτσερ, στην πόλη των Παρισίων, στο Βερολίνο και στη Βολιβία, όπου προσπάθησαν να πουλήσουν ακόμα και το νερό της βροχής!!

Φαινόμενα διαφθοράς στα πλαίσια της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης ενός δημόσιου αγαθού, όπως στην Αργεντινή και τη Νικαράγουα. Φαινόμενα κακής συντήρησης του δικτύου διανομής, που προκάλεσαν επιδημία χολέρας στη νότια Αφρική.

Φαινόμενα που ανάγκασαν τις κυβερνήσεις, όπως στη Γαλλία και στη Γερμανία, να επαναφέρουν το δίκτυο υπό δημόσιο έλεγχο. Μόνο που αυτό κόστισε στην πόλη του Βερολίνου 650 εκατομμύρια Ευρώ που αναγκάστηκαν να καταβάλλουν οι Βερολινέζοι στους ιδιώτες κερδοσκόπους.

Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι παρόμοιο. Με τους κοινούς μας αγώνες  θα απαιτήσουμε την άμεση εφαρμογή της ιστορικής απόφασης  του Συμβουλίου της  Επικρατείας που εκδόθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου αυτής της χρονιάς. Μιας απόφασης, που ορίζει ότι είναι αντισυνταγματική η πώληση της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες. Μιας απόφασης που προήλθε ύστερα από προσφυγή των σωματείων εργαζομένων της ΕΥΠΑΠ μηχανικών, επιστημόνων και εργαζομένων στην αποχέτευση.

Τρία σωματεία που μαζί με το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας που εκφράζει 24 περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεκίνησαν την πρωτοβουλία αυτή. Μια πρωτοβουλία που γίνεται τσουνάμι. Μεγαλώνει με όλο και περισσότερες συλλογικότητες και οργανώσεις από ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι παρόμοια θα είναι και η απόφαση για το μη ξεπούλημα των λιμνών από τις οποίες υδρεύεται η Αττική , που θα εκδικαστεί στις 10 Μαίου 2022.

Κυρίες και κύριοι, όλοι και όλες μαζί που συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία θα σας συναντήσουμε στους δρόμους του αγώνα ασκώντας πλήρως τα συνταγματικά μας δικαιώματα, αλλά και την συνταγματική μας υποχρέωση να  υπερασπίζουμε τα δημόσια αγαθά.

Εμείς  σήμερα ξέρουμε: Η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος ανήκει στη γη…

Βασικά μας συνθήματα θα είναι:

Νερό – νερό δημόσιο αγαθό.
Δεν θα γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας!

 

Σχετικά άρθρα