ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Oμόφωνο όχι του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Αττικής!

Την ομόφωνη αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση όλων των υδάτινων πόρων και των υποδομών ύδρευσης της Αττικής, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα σε συνεδρίασή του στις 13/4/2022.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε επίσης υποστήριξή του την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα του νερού που την ίδια μέρα και ώρα έδινε συνέντευξη τύπου για την συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου από συνδικαλιστικούς, περιβαλλοντικούς, καταναλωτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς με στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου αγαθού του νερού.

Αναλυτικά το ψήφισμα είναι το παρακάτω:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Ζητάμε την ακύρωση του Διαγωνισμού για τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα του λεκανοπεδίου (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς 400 χλμ, αντλιοστάσια) που εμπλέκει ιδιωτικά συμφέροντα στην ποιότητα και στην τιμή του νερού για τους πολίτες.

Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς καμία ιδιωτική εταιρεία είτε απευθείας είτε μέσω συμπράξεων, δεν μπορεί να διαχειρίζεται τους  υδάτινους πόρους που αποτελούν φυσικό αγαθό, απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση των ανθρώπων.

Στηρίζουμε την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα του νερού, που μέχρι σήμερα πλαισιώνεται από δεκάδες συνδικαλιστικούς, περιβαλλοντικούς, καταναλωτικούς και επιστημονικούς φορείς, ανάμεσά τους η ΑΔΕΔΥ, η τριτοβάθμια Ομοσπονδία ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ της Κύπρου, η ΠΟΕ ΔΕΥΑ,  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και πλήθος άλλοι.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όσα Δημοτικά Συμβούλια έχουν ήδη λάβει ανάλογα ψηφίσματα και καλούμε όλους τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης να κάνουν το ίδιο. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα όποια σχέδια άμεσης ή συγκαλυμμένης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού και να διασφαλίσει τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.

Το νερό είναι το πιο ζωτικό συλλογικό κοινωνικό αγαθό και δεν αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Σχετικά άρθρα