ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Συνέντευξη Τύπου Πρωτοβουλίας: Μεγάλη συμμετοχή και ευρύτατη στήριξη για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού

Την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του νερού, ένα ιστορικής σημασίας για το κοινωνικό κίνημα και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών εγχείρημα παρουσίασαν οι εκπρόσωποί της  στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν την Τετάρτη 13/4/2022 στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για διεύρυνση του μετώπου για την διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού και την αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποίησής του καθώς και την αισιοδοξία τους για την θετική έκβαση της προσφυγής στο ΣτΕ στις 10/5/2022 των τριών Συλλόγων της ΕΥΔΑΠ και πολιτών κατά της απόφασης της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες της διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.

Οι δεκάδες εκπρόσωποι κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών οργανώσεων, περιβαλλοντικών, καταναλωτικών κινημάτων και κινήσεων πολιτών που παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο δήλωσαν την υποστήριξή τους στον δίκαιο αγώνα της Πρωτοβουλίας και των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και τόνισαν τη δυναμική που αποκτά αυτή η Πρωτοβουλία αν όλοι μαζί (κινήματα, συνδικαλιστές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές, καταναλωτικές οργανώσεις κλπ.). ενωμένοι δώσουν αυτό τον αγώνα.

Σο πάνελ της εκδήλωσης την Πρωτοβουλία  εκπροσώπησαν οι Χρήστος Ρουμπάνης (Περιβαλλοντικό Δίκτυο), Ηλίας Κορλός (πρόεδρος Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ), Γιώργος Δήμτσας (πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ) και Γιώργος Ραντίτσας (Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στον Τομέα της Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ). Τη συζήτηση συντόνισε το μέλος της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας Περικλής Ζήκας.

Στην συνέντευξη Τύπου, που διήρκησε πάνω από δύο ώρες παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • δημοσιογράφοι: Τάσος Σαραντής (Εφημερίδα των Συντακτών ), Λίλυ Σταυρογιάννη (Αυγή), Ράνια Παπαδοπούλου (Εποχή), Γιάννης Τίλυρος (Αξία, radar.gr), Δημήτρης Τσεκούρας (Έκφραση), Αναστασία Αργυρού (Ευρωκίνηση).
  • εκπρόσωποι των κομμάτων: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (τομεάρχης εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Καρδαράς, (ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Προβατόπουλος (ΚΙΝΑΛ), Μιχάλης Χριστοδουλίδης (Ελληνική Λύση, Τομεάρχης Ενέργειας), Αγγελική Τσουκαλά (Ελληνική Λύση τομεάρχης Δικαιοσύνης), Κρίτων Αρσένης (βουλευτής Μέρα25), Γιάννης Χαραλαμπάκης, (αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΡΑ 25, Νίκος Χρυσόγελος (Πράσινοι).
  • από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ο Τάσος Βασιλειάδης (μέλος της Δ.Ε) και ο Θεόδωρος Ζαρκαδούλας, μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας
  • από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας η Δέσποινα Ερρίκου
  • από το χώρο της Αυτοδιοίκησης: Γιάννα Αθανασάτου (αντιδήμαρχος Χαλανδρίου), Χρήστος Κορτζίδης, (Δημοτικός Σύμβουλος Ελληνικού-Αργυρούπολης), Βασίλης Καραβάκος, (δημοτικός Σύμβουλος Μεταμόρφωσης εκπρόσωπος συντονιστικού αιρετών στην Τ.Α.), Ρωξάννη Μπέη-Καραμπότσου (δημοτική παράταξη “Αθήνα Είσαι Εσύ”), Μαίρη Μαυρή – Βαβαγιάννη (Ανοιχτή Πόλη Δήμου Αθήνας)
  • εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων: Ηλίας Γκιουλάκης (πρόεδρος ΕΚΑ), Νίκος Φωτόπουλος (ΔΣ ΓΣΕΕ), Γιώργος Αλεξανδράκης, εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ ΕΥΔΑΠ, μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Σίμος Ευτυχίου (αναπληρωτής γραμματέας Συντεχνία Ημικρατικών Δημοτικών & Κοινοτικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου), Γιάννης Βαφειαδάκης (Αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ) Πόπη Σηφακάκη, (Δ.Σ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ), Δημήτρης Πετρόπουλος (Δ.Σ. Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας), Γιώργος Αρχοντόπουλος (πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ), Χρήστος Κουρνιώτης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων) Αλέξανδρος Μερσινιάς (Ε.Ε. ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), Θανάσης Φωτόπουλος (Δ.Σ. ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), Νίκος Νάστος (Δ.Σ. Συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ), Κώστας Λυμπέρης (Γ.Γ. Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ), Άγγελος Αλεξανδρόπουλος, (Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ), Πέτρος Μπαστέας (Δ.Σ. Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ), Γρηγόρης Τρούπκος (Δ.Σ. Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ)
  • εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Κινημάτων Πολιτών: Μάκης Σταύρου (Εναλλακτική Δράση), Ελένη Πορτάλιου, Γιάννα Σαραντοπούλου, Ευαγγελία Σωτηροπούλου (Περιβαλλοντικό Δίκτυο), Γιάννης Σηφακάκης (Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή), Θοδωρής Χορόζογλου (Ανοικτό Κύκλωμα Ηλιούπολης).
  • ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης
  • οι νομικοί Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης και Κατερίνα Γεωργιάδου

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Χρήστος Ρουμπάνης μέλος του συντονιστικού οργάνου του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, στην εισηγητική του ομιλία [video] τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ανακοινώνουμε σήμερα ένα ιστορικής, κατά τη γνώμη μας, σημασίας για το κοινωνικό κίνημα και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών εγχείρημα. Για πρώτη φορά συναντώνται στους δρόμους των κοινωνικών αγώνων δεκάδες συλλογικότητες  από το συνδικαλιστικό, το περιβαλλοντικό χώρο, το καταναλωτικό κίνημα. Από την τοπική αυτοδιοίκηση, το χώρο της τέχνης, του πολιτισμού και της επιστήμης, εκπροσώπους πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων στο χώρο της εκπαίδευσης» και κατέληξε λέγοντας ότι: « τα τρία σωματεία που μαζί με το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας που εκφράζει 24 περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεκίνησαν την πρωτοβουλία αυτή. Μια πρωτοβουλία που γίνεται τσουνάμι. Μεγαλώνει με όλο και περισσότερες συλλογικότητες και οργανώσεις από ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι παρόμοια θα είναι και η απόφαση για το μη ξεπούλημα των λιμνών από τις οποίες υδρεύεται η Αττική , που θα εκδικαστεί στις 10 Μαίου 2022. Όλοι και όλες μαζί που συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία θα σας συναντήσουμε στους δρόμους του αγώνα ασκώντας πλήρως τα συνταγματικά μας δικαιώματα, αλλά και την συνταγματική μας υποχρέωση να  υπερασπίζουμε τα δημόσια αγαθά»

Ο Ηλίας Κορλός, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε  [video] στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να το παραδώσει μέσω ΣΔΙΤ στους ιδιώτες. «Το ΕΥΣ», ανέφερε ο Ηλίας Κορλός, «αποτελεί το μεγαλύτερο υδροδοτικό σύστημα της Χώρας και ένα από τα πιο εκτεταμένα και πολύπλοκα υδροδοτικά συστήματα της Ευρώπης, εκτείνεται σε μήκος 495 χλμ. και εξυπηρετεί περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες, ήτοι τον μισό πληθυσμό της χώρας. Το ΕΥΣ μέχρι το 1999 ανήκε στην ΕΥΔΑΠ και από τότε μέχρι και σήμερα το διαχειρίζεται και το συντηρεί σύμφωνα με Σύμβαση που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με την ΕΥΔΑΠ.  Το 2020, η κυβέρνηση εντελώς ξαφνικά και αναίτια ξεκίνησε τη διαδικασία για την δημιουργία ΣΔΙΤ, στη συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ. Υπήρξε αντίδραση από τους εργαζόμενους, και ενημέρωση της κοινωνίας και των κομμάτων της βουλής. Αποτέλεσμα ήταν, η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Αθηναίων αλλά και δεκάδες άλλοι δήμοι, να δηλώσουν την κάθετη διαφωνία τους με την ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ. Παρ όλα αυτά, και μετά από ένα διάστημα αναμονής η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις συνέχισε τη διαδικασία». «Η διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού, όποια μορφή κι αν αυτή παίρνει (άμεση, έμμεση, με συμβάσεις παραχώρησης), τόνισε ο Ηλίας Κορλός «δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσπάθεια να ξεγελάσει την κοινωνία ότι  το νερό δεν ιδιωτικοποιείται. Η παγκόσμια εμπειρία της ιδιωτικοποίησης του νερού δείχνει ότι θα ισχύσουν και εδώ όλες οι άσχημες επιπτώσεις κακής διαχείρισης και υπερτιμολόγησης που ίσχυσαν όπου εφαρμόστηκε. Ουσιαστικά θα παραχωρηθεί στους ιδιώτες ο έλεγχος της υδροδότησης της Αττικής και θα κινδυνεύσει η απρόσκοπτη καθολική προσβασιμότητα σε καθαρό πόσιμο νερό.  Είναι φυσικό ότι η ιδιωτικοποίηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση και το συμφέρον των πολιτών, γι’ αυτό και δεν ενδείκνυται σε υπηρεσίες πρώτης ανάγκης». Κλείνοντας, ο Ηλίας Κορλός αναφέρθηκε στις ιστορικές αποφάσεις 190-191/2022 του ΣΤΕ που απαγορεύουν κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και την προσφυγή στο ΣτΕ των 3 σωματείων της ΕΥΔΑΠ (Επιστημονικού, Μηχανικών, Αποχέτευσης) και πολιτών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και νομικά την εμμονή της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί στις 10/5.

Στη συνέχεια απαντήθηκαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων. [video]

Την στήριξή τους στον αγώνα της Πρωτοβουλίας δήλωσαν οι  εκπρόσωποι των κομμάτων  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) [video], Γιάννης Καρδαράς, (ΣΥΡΙΖΑ) [video], Κώστας Προβατόπουλος (ΚΙΝΑΛ) [video], Μιχάλης Χριστοδουλίδης (Ελληνική Λύση) [video], Κρίτων Αρσένης (βουλευτής Μέρα25) [video], Νίκος Χρυσόγελος (Πράσινοι) [video], ο Τάσος Βασιλειάδης από το ΤΕΕ [video],  η αντιδήμαρχος Χαλανδρίου Γιάννα Αθανασάτου[video],  ο δημοτικός Σύμβουλος Μεταμόρφωσης Βασίλης Καραβάκος [video], η Ρωξάννη Μπέη-Καραμπότσου από τη δημοτική παράταξη “Αθήνα Είσαι Εσύ” του Δήμου Αθήνας [video], η Μαίρη Μαυρή – Βαβαγιάννη από την Ανοιχτή Πόλη του Δήμου Αθήνας[video], ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Ηλίας Γκιουλάκης [video], ο Νίκος Φωτόπουλος από τη ΓΣΕΕ [video], ο Μάκης Σταύρου από την Εναλλακτική Δράση [video], η Ελένη Πορτάλιου από το Περιβαλλοντικό Δίκτυο [video], ο Γιάννης Σηφακάκης (Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή) [video], ο Άγγελος Αλεξανδρόπουλος (αντιπρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ) [video]

Για την προσφυγή στο ΣτΕ ενημέρωσαν ο νομικός Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης [video] και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης [video].

Εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου χαιρέτησαν και δήλωσαν τη στήριξή τους στην Πρωτοβουλία η Πόπη Σηφακάκη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ [video], ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ [video], ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης [video], ο Σίμος Ευτυχίου από την ΣΗΔΗΚΕΚ Κύπρου [video]

Η νομικός Κατερίνα Γεωργιάδου [video] ενημέρωσε σχετικά με την προσφυγή στο ΣτΕ για την προσφυγή κατά ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού.


 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ YOUTUBE ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΜΕΡΟΣ 1ο

ΜΕΡΟΣ 2ο

 

Σχετικά άρθρα