ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου: Ψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α από το πρακτικό της υπ’ αρ.  12ης/2020 Συνεδρίασης  του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου

Αρ. Απόφασης  121/30.6.2020

Ψήφισμα για την ΕΥΔΑΠ

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου το ενέκριναν ομόφωνα.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ΕΥΔΑΠ από την ίδρυση της (ν. 1068/1980 συγχώνευση της ΕΕΥ και ΟΑΠ), με την εμπειρία που απέκτησε και την τεχνογνωσία που κατέχει το προσωπικό της, έχει φροντίσει και φροντίζει για την αδιάλειπτη υδροδότηση και αποχέτευση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής. Διαχειρίζεται προς όφελος των κατοίκων της Αττικής, τον πλήρη κύκλο του νερού που συνίσταται στα εξής:

  • Την ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες (Εύηνος, Μόρνος, Υλίκη, Μαραθώνας και Γεωτρήσεις), την ασφαλή μεταφορά του μέσω των υδραγωγείων, είτε με βαρύτητα είτε μέσω άντλησης,
  • την επεξεργασία του στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) ώστε να είναι άριστης ποιότητας,
  • την αδιάλειπτη παροχή του σε κάθε βρύση, κάθε κατοίκου του λεκανοπεδίου και
  • την παροχέτευση του προς το δίκτυο αποχέτευσης, μετά τη χρήση του και από εκεί τη διοχέτευση του στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), όπου καθαρίζεται και επιστρέφεται καθαρό στο περιβάλλον.

Το σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης της Αθήνας και του λεκανοπεδίου της Αττικής έμεινε όρθιο για πολλές δεκαετίες και δεν σταμάτησε ούτε στις περιόδους λειψυδρίας, μεγάλων βλαβών, στην πανδημία Covid 19 (κορονοϊού) κ.α.

Την ομαλή και αδιάλειπτη υδροδότηση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, την ώρα που γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ, διαταράσσει, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τα υπ΄αρ. οικ. 546 και οικ. 547/19-05-2020 έγγραφα της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης και επεξεργασίας Λυμάτων (Δ18) της Γενικής Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου όπου με αυτά ζητά να γίνουν συμβάσεις μέσω ΣΔΙΤ με έργο «Διαχείριση – Λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας». Το γεγονός αυτό αποτελεί περαιτέρω τεμαχισμό της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού της Αττικής και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση των υδραγωγείων μεταφοράς νερού, στην υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, στην αύξηση της τιμής του νερού (διεθνής εμπειρία), αυξάνει την επισφάλεια στην ομαλή υδροδότηση και στα υδραγωγεία μεταφοράς νερού και προκαλεί αβεβαιότητα στο εργασιακό μέλλον των συναδέλφων μας, που επί σειρά ετών εργάζονται και προσφέρουν για την αδιάλειπτη λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.

Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι όλα τα έργα υποδομής για την ύδρευση και αποχέτευση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, χρηματοδοτήθηκαν επί δεκαετίες από τον Ελληνικό λαό.

Η ΕΥΔΑΠ είναι μια Εταιρεία πρότυπο, οικονομικά υγιής, που παρέχει άριστης ποιότητας νερό σε προσιτή τιμή και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης στο λεκανοπέδιο, ανήκει στη βασική υποδομή του Κράτους και τα θεμέλια της εκτείνονται στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.

Αρχικά ιδιοκτήτρια όλων των δικτύων και εγκαταστάσεων και από το 1999 (ν. 2744) των ΜΕΝ, δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και διαχειριστής, λειτουργός και συντηρητής του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος.

Απαιτούμε, η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της, τις αποφάσεις του ΣτΕ για την απαγόρευση της αποξένωσης του κράτους από τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του νερού.

Επιστροφή ΤΩΡΑ! Των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Κράτος.

Ζητάμε άμεσα να σταματήσει η διαδικασία Εκποίησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και συνδέεται με την ύπαρξη και την ευημερία του ανθρώπου. Οι υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης αποτελούν ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα (ψήφισμα 64/292 του 2010, της ΓΣ του ΟΗΕ) και δεν ιδιωτικοποιούνται.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα έως την τελική δικαίωση.

Σχετικά άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ