ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Προσκλητήριο για διάσωση των δημόσιων αγαθών

Συζήτηση με σκοπό την αλληλοτροφοδότησή τους, τη συνεργασία, την ενδυνάμωση, τον κοινό βηματισμό και τον ενωμένο αγώνα για κοινούς στόχους ξεκινούν τα κινήματα για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών.

Κοινή βάση γι’ αυτή τη συζήτηση αποτελεί η διαπίστωση ότι η λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, της χρηματιστηριοποίησης, της εργολαβοποίησης και της εμπορευματοποίησης ακόμα και των ζωτικών κοινών αγαθών απειλεί το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση. Κι ακόμη, ότι το κύμα ιδιωτικοποιήσεων αφαιρεί μακροπρόθεσμα από το κράτος τα εργαλεία και τη δυνατότητα να παρέμβει για να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, απορρυθμίζει την κοινωνία, την αφήνει πλήρως εκτεθειμένη ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων (όπως η υγειονομική κρίση και ο πόλεμος) και υπονομεύει τη δημοκρατία, καθιστώντας την κενό γράμμα, αφού όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για τα στοιχειώδη αγαθά της ζωής λαμβάνονται από τις επιχειρηματικές ελίτ και τις αγορές.

Εμπειρίες

Σημαντικά ερεθίσματα και εμπειρίες για τη συσχέτιση μεταξύ των κοινών αγαθών και την επείγουσα ανάγκη να διαμορφωθούν ευρείες συμμαχίες και μέτωπα κατά των ιδιωτικοποιήσεων κατατέθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού στις 4/12/2022 στον κατάμεστο από κόσμο συνεδριακό χώρο του Σεράφειου με θέμα «Νερό, Δημοκρατία, Δημόσια αγαθά, Κινήματα».

Σε συνέχεια αυτής της εκδήλωσης η Πρωτοβουλία απευθύνει πρόταση σε συλλογικότητες, φορείς, συνδικάτα και πολίτες για τη διοργάνωση μιας «Καμπάνιας για αξιοπρεπή διαβίωση – Για την καθολική πρόσβαση και τη δημόσια διαχείριση στα βασικά κοινά αγαθά, ενάντια στην εμπορευματοποίησή τους».

Η εμπειρία του κινήματος για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού αποδεικνύει ότι ακόμα και σε συνθήκες κατίσχυσης του νεοφιλελευθερισμού, υπάρχουν δυνατότητες για σημαντικές νίκες όταν χτίζεται μια ισχυρή συμμαχία εργαζομένων – κοινωνίας με κοινούς στόχους, κοινό αγώνα, κοινό μέτωπο, αναφέρει.

Κι αυτό είναι κάτι που το επαληθεύουν τα γεγονότα, καθώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις παρέδωσαν δύο φορές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στα ιδιωτικά Ταμεία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας (ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείο). Και τις δύο φορές το κίνημα για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού πέτυχε να κριθούν αυτές οι αποφάσεις αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Το 2014 κρίθηκε επίσης αντισυνταγματική η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ και το 2022 κρίθηκε αντισυνταγματική η ένταξη ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. «Το νερό», αποφάνθηκε το ΣτΕ και τις δύο φορές, «ως δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας».

Μεγάλες νίκες αποδείχτηκαν ακόμα δύο αποφάσεις του ΣτΕ το 2022. Στην πρώτη περίπτωση το ΣτΕ έκρινε παράνομο και οδήγησε σε ακύρωση τον διαγωνισμό (ΣΔΙΤ) για την παράδοση σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής. Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «ο κύκλος του νερού από τις πηγές έως τις βρύσες αποτελεί ενιαίο λειτουργικό σύστημα και δεν μπορεί να τεμαχιστεί». Στη δεύτερη περίπτωση το ΣτΕ ακύρωσε συνολικά και ομόφωνα την απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (γνωστής ως Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την τιμολόγηση του νερού), αναφέροντας ότι «το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν».

«Ας το κάνουμε λοιπόν όπως στο νερό! Παιδεία – Υγεία – Ρεύμα – Στέγη – Περιβάλλον και Νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό!», αναφέρει στο κάλεσμά της για την έναρξη της καμπάνιας η Πρωτοβουλία.

Σχετικά άρθρα