ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ από το δήμο Αράχοβας – Διστόμου

“Την ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αθήνας ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προωθώντας σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) μετά από διεθνή διαγωνισμό, για τη διαχείριση – λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ Αθήνας, όπως αποκαλύπτουν με ομόφωνες ανακοινώσεις τους οι σύλλογοι των μηχανικών και του επιστημονικού προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.
Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αθήνας περιλαμβάνει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκη, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία μεταφοράς 400 χλμ και αντλιοστάσια.

Αυτή η ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου καθώς η ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για την αδιάλειπτη υδροδότηση της Αττικής, δεν θα μπορεί πλέον να ελέγξει τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού, με το οποίο τροφοδοτούνται οι μονάδες επεξεργασίας νερού και το δίκτυο διανομής του καθαρού νερού.
Μια τέτοια ιδιωτικοποίηση για τη λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος στο ελληνικό δημόσιο, που τελικά θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής.

Από την σύμπραξη ΣΔΙΤ το δημόσιο θα μετατραπεί σε εγγυητή των συμφερόντων του εκάστοτε ιδιώτη, καταλήγουν οι ανακοινώσεις των συλλόγων μηχανικών και επιστημονικού προσωπικού.

Κατόπιν των ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας με το παρόν ψήφισμα εκφράζει την πλήρη διαφωνία του αναφορικά με την πρόθεση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να προβεί στην σύναψη σύμβασης με σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), με αντικείμενο την «Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ) Αθήνας».:

Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.


Η απόφαση πήρε αριθμό 14/97/2020

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΗΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ
Παναγάκος Δημήτριος, Αλεξανδράκος-Αλμπάνης Χαράλαμπος Βρούλιας Νικόλαος. Τσίρη Δημητρούλα. Αγγελόπουλος Γεώργιος, Μπέλλος Αθανάσιος, Δημάκας Παναγιώτης Πάστρας Ιωάννης, Φιλίππου Χρήστος, Σφουντούρης Μιλτιάδης, Ζάκκας Νικόλαος, Σωτηρίου Ιωάννης,
Μαργαρίτης Δημήτριος, Σύρου Ελένη, Αδαμάκος Παναγιώτης
Σαμουήλ Γεώργιος, Παντίσκας Σωτήριος

Δίστομο 3 Ιουνίου 2020
Ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ

Σχετικά άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ